Keresés ebben a blogban

2013. december 27., péntek

Semmi gáz

Tisztelt Publikum!


Ezúttal egy tavaszi kirándulás vizuális emlékeit bocsájtom közszemlére, remélem így az év végi hűsbe csempészhetek ezzel némi nosztalgikus, lelki jó időt.
A felvételek többsége az Óbudai Gázgyár telephelyén és környékén (vagy útban odafelé) készült.

Hihetetlenül örülök, hogy végre valahára a főváros nekilátott felújítani ezt a rendkívül izgalmas műemléket (aki az Árpád hídon, vagy a Szentendrei úton jár, és szemfüles, az kiszúrhatja a főtorony nehéz állványozott sziluettjét), bár ez egyben azt is jelentette, hogy szemlém során a terület szinte teljes egészét kordonok és kerítések övezték. Így képtelenség volt besurranni a mára már életveszélyes épületekbe egy kis romdokumentációra, így marad majd a kész épületek megörökítése, amit szintén nagyon várok már.
A kora XX. század ipari építészetének igazi remekét tisztelhetjük az épületegyüttesben, melynek a restaurátorok elismerésre méltó munkával szolgáltatnak igazságot.
Érdekesség, hogy a hatalmas kiterjedésű telken más, újabb építésű gyár/raktárkomplexumok is találhatók, többnyire szintén vészesen elhanyagolt, életveszélyes állapotban (persze itt nem a közvetlen szomszéd Graphisoft Parkra kell gondolni, ami a maga újhullámos, üveg-acél kavalkádjával valóságos vizuális merényletnek hat a Monarchia stílusát tükröző építmények mellett).
A folyóparton, az Újpesti vasúti hídnál, az elválasztó kerítés ajtaját pár csövesnek sikerült kifeszegetnie, és látogatásom alkalmával az egyik rogyadozó melléképületben még életerős kommunát működtettek. Úgy tűnik ide már nem ér el a frontálisan támadó hobbifotósokat oly gyanakvóan méregető biztonsági szolgálat keze. Vagy csak tudják, hogy épeszű ember nemigen merészkedik a hajléktalantanya közelébe... A terepszemlém itt véget is ért, a következő kört már akkorra tervezem, ha teljes pompájában láthatom tündökölni a telepet.

Kellemes gyönyörködést!

1. Szent Flórián-szoborcsoport/Fogadalmi oltár (másolat) (Eredetileg: Bebo Károly, 1819. Restaurált/újrafaragott: Markolt György, Gémes Katalin, Fekete Attila, Kontur András, 2012.) - Budapest III. kerület, Flórián tér

A kalandos történetű szoborcsoportról bővebben itt: Köztérkép






2. Hangulatkép az Aquincum Múzeumról






3. Gázgyári munkás és tisztviselő lakótelep (Reichl Kálmán, 1911-1914.) - Budapest III. kerület, Helyrajzi szám: 19341, 19333

A kifejezetten hangulatos lakótelep apró dolgai (részletesebb körbejárását/bemutatását jövőre szeretném megejteni). Történetéről bővebben itt.





4. Örökmécses az I. világháborúban elhunyt gázgyári dolgozók emlékére (Horvay János, 1926.) - Budapest III. kerület, Záhony utca

A Horvay János tervezte emlékmű kiváló állapotban vészelte át az elmúlt 100 évet, a felújítási munkálatok során pedig javították a kevés sérülését. Az örökmécses közvetlenül a bejárat mellett, a Graphisoft Park szélén található.






5. Óbudai Gázgyár (Weiss Albert, Bernauer Izidor, Schön Győző, 1910–1913.) - Budapest III. kerület, Gázgyár utca

A gyár történetéről itt olvashatunk bővebben: Wikipédia














6. Újpesti vasúti híd (MSc Mérnöki Tervező és Tanácsadó Kft., 1896., 1955., 2008.) - Budapest

Végezetül álljon itt a 2008-ban kifogástalanul fölújított, a vasúti forgalomba hamarosan ismét visszacsatlakozó Újpesti vasúti híd látképe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése